top of page
IMG20230126173536_01.jpg

גלינה: הסיפור המרתק מאחורי פסל אמא אוקראינה בקייב

  • תמונת הסופר/ת: Sagi Dvir
    Sagi Dvir
  • 10 באפר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

כשמביטים על קו הרקיע של קייב, בירת אוקראינה, קשה שלא להבחין בדמות האישה הענקית העומדת בגאון מעל העיר, מחזיקה מגן וחרב. פסל "אמא אוקראינה" (Родина-Мать ברוסית, Батьківщина-Мати באוקראינית ), או בשמה החיבה המקומי "גלינה", הוא אחד מסמליה הבולטים של אוקראינה ומהווה נקודת ציון בנוף העירוני של קייב זה למעלה מ-40 שנה.



מי היא "גלינה" ולמה קוראים לה כך?

למרות שהשם הרשמי של הפסל הוא "אמא אוקראינה" או "מולדת-אם", התושבים המקומיים מכנים אותה בחיבה "גלינה". הסיפור מאחורי כינוי זה מעניין במיוחד.

"גלינה" הוא שם נשי פופולרי באוקראינה, שמקורו ביוונית ומשמעותו "רגועה" או "שלווה". ישנן מספר גרסאות לסיפור מאחורי הכינוי:

לפי אחת הגרסאות, הכינוי "גלינה" ניתן לפסל על שם אשתו של הפסל הראשי, ייבגני ווצ'טיץ', שעבד על התכנון והביצוע של הפסל. בעוד שאין עדויות חותכות לכך שאשתו אכן גלינה, הסיפור הפך לחלק מהפולקלור העירוני של קייב.

גרסה אחרת מספרת כי בתקופה הסובייטית, כאשר היה קשה לבקר באופן גלוי את המשטר, תושבי קייב כינו את הפסל "גלינה" כצורה של הומור עממי - לתת שם אישי וחם לסמל הסובייטי הקר והמונומנטלי.

יש הטוענים כי הכינוי "גלינה" התפתח כתגובה לתפיסה העממית של הפסל כ"אישה חזקה וגאה" - תכונות המזוהות עם דמות האם האוקראינית המסורתית.

השמועה אומרת כי הארכיטקט היה מאוהב באישתו של אחד הגנרלים ושמה גלינה קלצינקה. והפסל מאוד דומה לה.

בכל מקרה, הכינוי "גלינה" מדגים כיצד תושבי קייב אימצו את הפסל והפכו אותו לחלק מהזהות המקומית שלהם, מעבר למשמעות האידיאולוגית המקורית שלו.


פלא הנדסי: פסל ענק ללא ברגים

אחד הדברים המדהימים ביותר לגבי פסל אמא אוקראינה הוא שיטת הבנייה הייחודית שלו. למרות גודלו העצום - 62 מטרים גובה (102 מטרים כולל הבסיס) ומשקל של למעלה מ-450 טונות פלדת אל-חלד - הפסל בנוי ללא שימוש בברגים!

במקום זאת, הפסל מורכב מפלטות פלדה המחוברות באמצעות ריתוך בלבד. זוהי הישג הנדסי מרשים במיוחד בהתחשב בעובדה שהפסל הושלם בשנת 1981, לפני עידן המחשבים והטכנולוגיות המתקדמות של ימינו.

שיטת בנייה זו הייתה חדשנית לזמנה והפכה את הפסל לאחד המבנים המתכתיים הגדולים בעולם שנבנו ללא ברגים. המהנדסים נאלצו להתמודד עם אתגרים מורכבים כמו:

- חישוב מדויק של משקל כל חלק וחלק

- איזון מושלם של המבנה כולו

- עמידות בפני תנאי מזג אוויר קיצוניים

- התמודדות עם תנועות רוח חזקות בגובה רב


המבנה הייחודי של הפסל והעובדה שהוא עומד איתן כבר עשרות שנים הם עדות לגאונות ההנדסית של מתכנניו.


השינוי הדרמטי: מסמל סובייטי לסמל לאומי אוקראיני

אחד השינויים המשמעותיים ביותר שעבר הפסל התרחש לאחרונה, בעקבות מאמצי אוקראינה להתנתק מהסמלים הסובייטיים. בשנת 2016, במסגרת חוקי "דה-קומוניזציה", הוחלט להסיר את סמל המגל והפטיש הסובייטי שהיה מוטבע על המגן של הפסל.

אולם השינוי הדרמטי ביותר התרחש ביולי 2023, כאשר הוחלף סמל ברית המועצות במגן התלת-ממדי בסמל הלאומי של אוקראינה - הטרידנט (תלת-קלשון). שינוי זה היה בעל משמעות סמלית עצומה, במיוחד בהקשר של המלחמה המתמשכת עם רוסיה והמאמצים של אוקראינה לחזק את זהותה הלאומית.


השינוי כלל:

1. הסרת סמל המגל והפטיש הסובייטי מהמגן

2. עיצוב והתקנת סמל הטריזוב האוקראיני במקומו

3. שימור המבנה המקורי של הפסל תוך שינוי המשמעות האידיאולוגית שלו

השינוי לא היה רק קוסמטי אלא סימל את הטרנספורמציה של המונומנט מסמל סובייטי לסמל לאומי אוקראיני מודרני. כיום, ה"גלינה" לא מייצגת עוד את המורשת הסובייטית אלא את עוצמתה ועצמאותה של אוקראינה.


אתר תיירות פופולרי

כיום, פסל אמא אוקראינה הוא חלק ממתחם מוזיאון ההיסטוריה של אוקראינה במלחמת העולם השנייה. מבקרים יכולים לעלות למרפסת תצפית הממוקמת בגובה של 36 מטרים, המציעה נוף פנורמי מרהיב של קייב.

הפסל הענק, עם החרב שלו המתנשאת לגובה של 16 מטרים והמגן באורך 13 מטרים, נותר אחד מסמליה הבולטים ביותר של העיר קייב ושל אוקראינה כולה. "גלינה" ממשיכה לעמוד בגאון, כמו צופה ומגינה על העיר מגבעות קייב, ולספר את סיפורה המתפתח של אומה.

מה שהחל כסמל סובייטי הפך למהלך השנים לחלק אינטגרלי מהזהות האוקראינית העצמאית - עדות לכך שמשמעותם של סמלים יכולה להשתנות ולהתפתח יחד עם האנשים והתרבות שהם מייצגים.

Comments


bottom of page